Jump to content

Instrument cluster blowing fuses.


Robbo of the roads
 Share

Recommended Posts

G'Day everyone,

 

I was wondering if anyone has experienced the problem that plagues my GQ.at times. It blows the instrument cluster fuse and this renders all of the gauges,including the speedo useless.The tacho spins wildly  and all other gauges cease to operate at all.The charge light stays illuminated when the fuse blows.There is no pattern to it.The fuse may blow 3 or 4 times a day,then it may go for weeks before it blows again.I have had the circuits tested and have been told they cannot find fault with any of the gauge circuits at all.I have reverted to having a couple of packs of 10 amp fuses in the console and just change the fuse when it blows.Any advice would be greatly appreciated  ladies and gents as it is pissing me off  .Thanks :D

Link to comment
Share on other sites

Is there a way for you to measure the alternator voltage output?  Also, I'd check alternator ground/earth.

 

Another check would be to run headlights and see if the fuse blows than.

 

Otherwise you'll need to check what else is connected to that fuse.

 

Cheers

Edited by Rumcajs
Link to comment
Share on other sites

Thanks for the reply.I have checked the wiring diagram in the service manual,and the instrument cluster is the only part of the circuitry of the rig that this fuse protects.Everything else is on a separate circuit.The headlights aren't on this circuit and do not contribute to the problem.I haven't checked  the alternator earth yet but will do so and get back to you.Thanks again

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 5 years later...
On 2/20/2014 at 11:15 AM, Robbo of the roads said:

G'Day everyone,

 

I was wondering if anyone has experienced the problem that plagues my GQ.at times. It blows the instrument cluster fuse and this renders all of the gauges,including the speedo useless.The tacho spins wildly  and all other gauges cease to operate at all.The charge light stays illuminated when the fuse blows.There is no pattern to it.The fuse may blow 3 or 4 times a day,then it may go for weeks before it blows again.I have had the circuits tested and have been told they cannot find fault with any of the gauge circuits at all.I have reverted to having a couple of packs of 10 amp fuses in the console and just change the fuse when it blows.Any advice would be greatly appreciated  ladies and gents as it is pissing me off  .Thanks :D

 

I have had this problem before replace your neutral Switch right side of your gearbox beside your gearstick Easiest way to get at it is remove the gearstick boot

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...